Wortelkanaalbehandeling

Een tand of kies bestaat uit glazuur, tandbeen en pulpa (de binnenste laag van het zenuwkanaal).
Iedere tand of kies heeft een of meerdere wortels en kanalen.

Wortelkanaalbehandeling  

 

Een tand of kies bestaat uit glazuur, tandbeen en pulpa (de binnenste laag van het zenuwkanaal). Iedere tand of kies heeft een of meerdere wortels en kanalen. Het kanaal bevat zenuwvezels en bloedvaatjes. Het zenuwkanaal kan door verschillende oorzaken ontstoken raken, dit kan bijvoorbeeld door een gaatje komen maar ook een ontstoken tandvlees en een trauma (breuk in de kies) kan een ontstoken zenuwkanaal veroorzaken.

Het vakgebied endodontie houdt zich bezig met het diagnosticeren van een wortelkanaal ontsteking en de behandeling van de ontstoken zenuwkanalen. Een wortelkanaalbehandeling kan gecompliceerd verlopen doordat men de ontstoken kanaal niet kan vinden maar ook de breuk van vijltjes in de kanalen , niet goed gevulde kanalen en onvoldoende gereinigde kanalen kan de ontsteking op termijn terug laten komen. Daarom dient de wortelkanaalbehandeling zeer nauwkeurig uitgevoerd te worden.

Wat zijn de redenen voor een ontstoken tandweefsel ?

Er zijn meerdere oorzaken van een ontstoken tandweefsel. De meest voorkomende oorzaken zijn tandbederf, lekkende vullingen, breuk van het tandweefsel en een ontstoken tandvlees met bot verlies.

Hoe herken ik een ontstoken tandweefsel?

Een ontsteking in het wortelkanaal kan soms klachten geven zoals gevoeligheid bij het drinken van koude of warme dranken. In een latere stadium kan de ontstoken kies spontane, aanhoudende en kloppende pijn geven waardoor het kauwen op de kies pijnlijk kan aanvoelen. Echter kan dit proces ook zonder klachten verlopen. Tijdens de periodieke mond onderzoek (controle) kan de tandarts een ontstoken kanaal per toeval op de röntgen foto zien.

Wanneer moet ik een ontstoken tandweefsel laten behandelen?

Hoe langer u wacht met een ontstoken tand of kies des te hoger de risico bestaat dat de behandeling minder succesvol verloopt omdat de ontsteking zich kan uitbreiden naar de kaakbot. Hierdoor kunnen de kanalen verstopt raken.

Hoe wordt de wortelkanaal behandeling uitgevoerd?

Meestal bestaat de wortelkanaal behandeling uit twee sessies.

De eerste sessie:

Na het plaatsen van de plaatselijke verdoving zal de tandarts een opening maken naar de kanaalstelsel. Nadat de kanalen zijn gevonden door de tandarts vindt de reiniging oftewel het desinfecteren plaats. Daarnaast worden er genezende middelen in de kanalen aangebracht en wordt de kies voorzien van een tijdelijke vulling zodat er geen infectiebronnen van buitenaf in de kanalen kunnen terechtkomen.

De tweede sessie:

Bij de tweede sessie worden de kanalen weer gedesinfecteerd en uitgeruimd, dit gebeurt doormiddel van speciale apparaten en vindt onder de microscoop plaats. Daarna worden de kanalen gevuld met speciale vulling . Er zijn uiteenlopende materialen. De tandarts zal de best passende materiaal kiezen voor uw kanaalbehandeling.

Wat zijn de factoren die bij de wortelkanaalbehandeling doorslaggevend zijn ?

Een algemene tandarts practicus leert de meeste facetten van de tandheelkunde. In de loop der tijd kan de tandarts binnen de tandheelkundige vakken zich richten op verschillende kaders van tandheelkunde zoals; endodontologie, implantologie, kindertandheelkunde, cosmetische tandheelkunde, etc.

Onze tandarts Taeb Abdulmalik heeft zich verdiept op het gebied van endodontie/endodontologie( wortelkanaalbehandeling). Hij heeft veel kennis en ervaring opgedaan op dit gebied. Om de behandeling goed te laten verlopen werkt onze tandarts met de microscoop en met geavanceerde apparatuur.

Krijgt u na een wortelkanaalbehandeling napijn?

Meestal duurt de napijn een paar dagen en kan zelfs een paar weken aanhouden. De napijn kan onderdrukt worden met een goede pijnstiller.

Wordt de behandeling vergoed door de zorgverzekeraar ?

Dat hangt af van de verzekeringspolis en de zorgverzekeraar die door u is afgesloten. De behandeling is niet opgenomen in de basisverzekering en een aantal zorgverzekeraars vergoeden een deel uit de aanvullende tandheelkundige verzekering.

Het beste is om van tevoren u zorgverzekeraar te raadplegen zodat u van te voren weet wat er van de behandeling wordt vergoed, dan weet u waar u aan toe bent.

Contactgegevens

Tandartspraktijk Dentville

Gebruiksaanwijzing spoednummer

Dit is het algemeen nummer in de Zaanstreek. Houd u rekening met eventuele contante betaling of per pin. Neem uw legitiematiebewijs en verzekeringspas mee.

Maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag: 9.00 - 17.00
Donderdag: 09.00 - 17.00
Zaterdag: 9.30 - 16.30
Zondag: gesloten

Lijns Tewisz Roggeplein 7
1502VL Zaandam

075-6151267
020-6602750 (spoed!)

Wat is een her wortel kanaal behandeling ?

Indien er ontsteking ontstaat na een wortelkanaalbehandeling door een niet gevonden kanaal, niet goed gedesinfecteerde kanaal of onvoldoende gevulde kanaal dient de kanaalbehandeling opnieuw uitgevoerd te worden. Dit gebeurt bij Dentville Tandartspraktijk onder microscoop.

Waarom gebruikt onze tandarts een microscoop ?

De binnenste gedeelte (de pulpakamer) van een tand of een kies is zeer klein. In deze kleine ruimte bevinden zich meerdere kanaal ingangen. De kanaal ingangen zijn kleiner dan een millimeter. Om deze reden kan een kanaal ingang soms gemist worden. De niet gevonden kanaal kan later weer een ontsteking veroorzaken waardoor de kies herbehandeld moet worden.

Het verwijderen van vulmateriaal uit een oude kanaal is zonder een microscoop laten. Ook het verwijderen van een gebroken vijl uit de kanaal is zonder een microscoop lastig.

Kortom een microscoop kan de succes van de behandeling verhogen.Daarom gebruikt onze tandarts een microscoop tijdens een (her) wortel kanaal behandeling .

Wat zijn de kosten van een wortel kanaal behandeling ?

Na een eerste consult krijgt u een overzicht van de kosten. U krijgt een begroting wat u dient te ondertekenen indien u de behandeling wilt laten uitvoeren. De kosten zijn gebaseerd op hoe gecompliceerd de behandeling is.

Bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling aan een kies is duurder dan aan een tand, omdat de kies meerdere kanalen heeft. Of een her wortelkanaal behandeling is duurder dan een normale wortel kanaalbehandeling omdat eerst de oude kanaal vulmateriaal verwijderd dient te worden.

De tarieven zijn vastgesteld door de Nederlandse zorg autoriteit. Kijk hier voor meer informatie over de tarieven: allesoverhetgebit.nl/alles-over-kosten-en-vergoedingen/tarieven-2018/

Vragen? Neem contact met ons op!

Over ons

Het team van Dentville bestaat uit enthousiaste en bekwame professionals. Elk teamlid vervult een eigen functie, zo kunnen wij u alle tandheelkundige zorg verlenen. Wilt u door een vaste professional worden geholpen? Dat kan natuurlijk! Dit dient u vooraf af te spreken. Voor specifieke informatie kunt u altijd ons contacteren.

Contact

075-6151267

 info@dentville.nl

Lijns Tewisz Roggeplein 7

1502VL Zaandam

Openingstijden

Maandag 09:00- 17:00
Dinsdag 09:00- 17:00
Woensdag 09:00- 17:00
Donderdag 09:00- 17:00
Vrijdag 09:00- 17:00
Zaterdag 09:30- 16:30
Zondag Gesloten